آیا تا به حال فکر کرده‌اید که کدام ورزش می‌تواند بهترین درمان برای بیماری شما باشد؟ ارتباط بین ورزش و سلامتی موضوعی است که سال‌هاست محققان را به خود مشغول کرده است. فعالیت بدنی منظم نه تنها به بهبود سلامت جسمانی کمک می‌کند بلکه می‌تواند در درمان و پیشگیری از بسیاری از بیماری‌ها نیز موثر باشد. از کاهش وزن و کنترل قند خون گرفته تا بهبود خلق‌و‌خو و کاهش استرس، ورزش نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند. اما سوال اینجاست که کدام ورزش برای کدام بیماری مناسب‌تر است؟ در این مقاله، به بررسی انواع مختلف ورزش‌ها و تاثیرات آن‌ها بر بیماری‌های مختلف می‌پردازیم و به شما کمک می‌کنیم تا با توجه به شرایط خود، بهترین ورزش را انتخاب کنید. با ما همراه باشید تا به دنیای شگفت‌انگیز ورزش و سلامتی سفر کنیم.

ورزش‌های هوازی مانند دویدن و شنا، باعث ترشح اندورفین در مغز می‌شوند که به عنوان مسکن طبیعی عمل می‌کند و احساس شادی و آرامش را افزایش می‌دهد.

📍استئوآرتریت یا آرتروز:

این بیماری باعث ساییدگی و صدمه‌دیدگی غضروف مفاصل می‌شود و درد مفصل ایجاد می‌کند. همه انسان‌ها محکوم به مبتلا به آرتروز نیستند و جلوی آرتروز را می‌توان گرفت. پیروی از یک برنامه ورزشی منظم برای جلوگیری از پیشرفت آرتروز در بیماران مبتلا بسیار مناسب است. با این کار عضلات اطراف مفاصل تقویت و از وزن این افراد کم می‌شود.

#نکته: از انجام حرکت‌های ورزشی شدید پرهیز کنید؛ زیرا ممکن است مفاصل را دردناک‌تر کند.

📍آرتریت روماتوئید:

یک بیماری خودایمنی است که طی آن، بدن با بافت‌های موجود در مفاصل می‌جنگد. یک برنامه ورزشی شامل فعالیت و استراحت می‌تواند در بهبود وضعیت این بیماران مؤثر باشد و توصیه می‌شود زمانی که بیمار خسته نیست، ورزش کند. البته نوع ورزش در این افراد بستگی به مرحله بیماری دارد و زمانی که بیماری خاموش است با زمانی که بیماری فعال است، تفاوت دارد.

ورزش مناسب در زمان خاموش بودن بیماری: ورزش‌های هوازی از قبیل شنا و دوچرخه‌سواری.

#نکته: حداقل یکبار در روز ورزش کنید. اگر بعد از بیدار شدن فعالیت ورزشی داشته باشید، سفتی و سختی مفاصل هنگام صبح کمتر می‌شود.

📍استئوپروز (پوکی استخوان):

در این بیماری، بافت استخوان تحلیل می‌رود. درد استخوان و شکنندگی استخوان از علائم این بیماری است.

ورزش‌های مناسب: وزنه‌برداری، ورزش‌های قدرتی و ورزش‌های هوازی

#نکته: پیروی از یک برنامه منظم ورزشی باعث تقویت استخوان‌ها می‌شود.

#نکته دوم: در استئوپروز شانس ابتلا به قوز کردن ستون فقرات و خمیدگی زیاد است؛ بنابراین باید ورزش‌های کیفور را در برنامه ورزشی‌تان قرار دهید.

📍فیبرومیالژیا:

درد و سختی عضلات به‌صورت عمومی، تاندون‌ها و مفاصل همراه با علائم خاص به نام فیبرومیالژیا خوانده می‌شود. در بیماران مبتلا، انجام ورزش‌های کششی بسیار مفید است. تناسب اندام، بهبود خواب و کاهش درد از فواید ورزش برای افراد مبتلا به فیبرومیالژیا است.

ورزش‌های مناسب:

ورزش‌های هوازی و کششی پیلاتس، یوگا و تایچی

#نکته: یک برنامه مرتب ورزشی در برنامه روزانه‌تان بگنجانید و همیشه طرز ایستادن و نشستن خود را درست کنید.

📍آرتریت نخاعی:

بیمار مبتلا نمی‌تواند مفاصل مهره‌ها و خاصره خاجی‌اش را حرکت دهد. ورزش برای این بیماران حیاتی است.

ورزش‌های مناسب:

ورزش‌های قدرتی برای کمر و ران‌ها از ورزش‌های خوب برای درست ایستادن و نشستن هستند. کشش گردن، نخاع، شانه‌ها و ران‌ها از مهم‌ترین ورزش‌ها هستند. شنا نیز یک ورزش عالی دیگر است.

#نکته: اگر در گردن محدودیت حرکت دارید، از ماسک مخصوص تنفس زیر آب استفاده کنید و از انجام حرکت‌های ورزشی تند و سریع اجتناب کنید.

📍لوپوس:

لوپوس نیز یک بیماری خودایمنی است. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن خوب کار نمی‌کند. این بیماری روی پوست، مفاصل، کلیه‌ها و دیگر اعضای بدن اثر می‌گذارد. بهترین زمان برای ورزش کردن، وقتی است که خسته نیستید.

ورزش‌های مناسب:

ورزش این افراد، شامل نوع متعادل، کششی، قدرتی و هوازی است. پیاده‌روی، شنا و دوچرخه‌سواری برای این بیماران خوب است. درضمن توصیه می‌شود بیماران مبتلا به لوپوس قبل از رفتن به تختخواب، ورزش‌های کششی را انجام دهند.

📍جراحی مفصل:

اگر جراحی مفصل انجام داده‌اید، بهتر است ورزش‌های هوازی و تقویتی با شدت ملایم را ادامه دهید تا عضلاتی که مفاصل را حفاظت می‌کنند، تقویت شوند. از انجام ورزش‌های شدید و قدرتی اجتناب کنید. اسکی و دوچرخه‌سواری انجام ندهید؛ زیرا ممکن است مفاصل جدید تحت کشش زیاد قرار گیرند. چند حرکت را با هم انجام ندهید. بهترین ورزش‌ها بعد از جراحی مفصل، پیاده‌روی و شناست. بهتر است در انجام این ورزش‌ها زیاده‌روی نکنید؛ زیرا امکان دارد فشار زیادی به مفاصل ترمیم شده، وارد کنید.

اگر جراحی زانو یا ران انجام داده‌اید:

از دویدن خودداری کنید.

اگر مفصل ران را جراحی کرده‌اید: بیش از حد خم و راست نشوید. نباید ورزش‌هایی را انجام دهید که زانو بالاتر از ران قرار گیرد و پاهای خود را ضربدری نکنید.

اگر خواهان اندامی متناسب هستید: می‌توانید به کلاس ورزشی بروید و از وسایل ورزشی استفاده کنید، مانند تردمیل و دوچرخه ثابت ولی ورزش با وسایل ورزشی فقط با نظارت مستقیم همکاران حوزه پزشکی توصیه می‌شود و در مورد بیماری‌های روماتیسمی به استفاده از وسایل ورزشی تأکید زیادی نیست.

همیشه در اوج باشید…

Shares:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *