جوش شیرین یک ماده‌ی غذایی قدیمی که در آشپزخانه‌های همه پیدا می‌شود، حالا به عنوان یک معجزه برای تناسب اندام، درمان بیماری‌ها و موارد دیگر شناخته شده است. اما مراقب باشید، چون خطراتی هم دارد.

نوشیدن آب مخلوط با جوش شیرین ممکن است فوایدی برای سلامتی داشته باشد، اما نکات مهمی وجود دارد که باید در نظر گرفته شود.

جوش شیرین: یک معجون جادویی یا فقط یک ادویه آشپزخانه؟

شاید فکر کنید جوش شیرین که گوشه‌ی کابینت آشپزخانه شما خاک می‌خورد فقط برای از بین بردن بوی بد یخچال، تمیز کردن میوه و سبزیجات یا پخت کیک مفید است. اما برخی افراد می‌گویند که این طور نیست. آن‌ها جوش شیرین را به آب اضافه می‌کنند و در فضای مجازی ادعا می‌کنند که این ترکیب معجزه‌آسا عملکرد ورزشی، رفلاکس اسید، سطح انرژی و موارد دیگر را بهبود می‌بخشد. اما کارشناسان می‌گویند که فواید این روش برای شرایط مختلف به دلیل تحقیقات محدود و متناقض، خطرات احتمالی و وضعیت سلامت فردی، پیچیده است.

فرانسس لارجمن-روت، متخصص تغذیه و نویسنده کتاب “Everyday Snack Tray” می‌گوید: “جوش شیرین یک ماده طبیعی فوق‌العاده است که کاربردهای زیادی دارد.”

جوش شیرین

جوش شیرین: یک تیغ دو لبه

لارجمن-روت از طریق ایمیل گفت: “جوش شیرین همچنین می‌تواند بوها را از بین ببرد و به شما کمک کند لکه‌ها را از لباس‌هایتان پاک کنید.”

با این حال، او افزود که فقط به دلیل اینکه جوش شیرین از مواد طبیعی تولید می‌شود، به معنای این نیست که می‌توان آن را بدون محدودیت مصرف کرد. نیاز به احتیاط به دلیل شیمی جوش شیرین و بدن انسان و تعامل حساس بین این دو است که می‌تواند مفید یا مضر باشد.

جراحی جنجالی سینه های بیلی آیلیش! 2024

گریس دروشا، متخصص تغذیه و سخنگوی آکادمی تغذیه و رژیم غذایی گفت: جوش شیرین که به طور رسمی بی‌کربنات سدیم نامیده می‌شود، یک ماده قلیایی تشکیل شده از سدیم، هیدروژن، کربن و اکسیژن است. اصلی‌ترین راهی که جوش شیرین می‌تواند برای مشکلاتی مانند رفلاکس اسید مفید باشد، خنثی کردن اسید است.

در مقیاس pH اسیدیته و قلیایی بودن، هر چیزی با pH کمتر از 7 اسیدی، 7 تا 8 خنثی و هر چیزی از 8 تا 14 قلیایی یا بازی است. دروشا گفت: محدوده pH طبیعی برای بدن انسان که با خون اندازه‌گیری می‌شود، 7.35 تا 7.45 است، اما قسمت‌ها و مواد خاص بدن pH خاص خود را دارند، مانند pH بسیار اسیدی معده که 1 است.

مصرف بیش از حد جوش شیرین که pH قلیایی حدود 8.3 دارد، جایی است که همه چیز می‌تواند به هم بریزد. بر اساس این علم، در اینجا آنچه تحقیقات و کارشناسان در مورد اثرات سلامتی، عوامل خطر مهم و سایر مواردی که باید بدانید می‌گویند آمده است.

چه چیزی در مورد جوش شیرین واقعاً درست است؟

وقتی صحبت از بهبود عملکرد با مصرف جوش شیرین می‌شود، تحقیقات نشان می‌دهند که تحمل ورزشی یکی از مواردی است که بیشترین پشتیبانی را دارد. این تحقیقات به دهه 1980 برمی‌گردد، اگرچه برخی از مطالعات کوچک هستند یا نتیجه‌گیری‌های متفاوتی دارند.

جوش شیرین و ورزش: یک ترکیب موفق

دکتر تامارا هو-باتلر، فیزیولوژیست ورزشی و استاد دانشگاه ایالت وین در دیترویت، از طریق ایمیل گفت: در طول ورزش، به ویژه ورزش‌های شدید بی‌هوازی مانند دویدن سرعت یا طناب‌زنی، متابولیسم عضلات یون‌های هیدروژن تولید می‌کند. سپس تجزیه گلیکوژن عضله که انرژی تولید می‌کند نیز منجر به تولید لاکتات به علاوه یک یون هیدروژن می‌شود.

هو-باتلر افزود: تجمع یون‌ها “اسیدیته را در محیط خون/عضله افزایش می‌دهد که عملکرد ورزشی را محدود می‌کند (یعنی “سوزش” ورزش). بنابراین، (مزیت) مصرف جوش شیرین قبل از ورزش کاهش اسیدیته در داخل و اطراف عضلات در حال کار است که می‌تواند عملکرد را در تمرینات با شدت بالا و مدت کوتاه بهبود بخشد.”

یک بررسی تحقیقاتی بزرگ در سال 2021 توسط انجمن بین‌المللی تغذیه ورزشی نشان داد که برخی مطالعات نشان داده‌اند مصرف جوش شیرین یک یا دو ساعت قبل از ورزش می‌تواند عملکرد را در فعالیت‌های با شدت بالا تا 12 دقیقه مانند دوچرخه‌سواری، دویدن، قایقرانی، بوکس و کاراته بهبود بخشد. اما هو-باتلر گفت که ممکن است اثرات pH تا سه ساعت طول بکشد.

شرکت‌کنندگانی که در یک مطالعه در مورد تمرینات قدرتی جوش شیرین مصرف کردند، توانستند با خستگی عضلانی کمتر تکرارهای بیشتری انجام دهند نسبت به گروه دارونما.

دروشا گفت: جوش شیرین همچنین ممکن است اسید معده را کاهش دهد و رفلاکس اسید یا سوء هاضمه را تسکین دهد که جای تعجب نیست زیرا این ماده جزء آنتی‌اسیدها، یک درمان رایج برای این شرایط است.

همچنین برخی شواهد وجود دارد که نشان می‌دهد جوش شیرین ممکن است روند پیشرفت بیماری کلیوی را نیز کند کند.

دکتر پل اوکانر، استاد فیزیولوژی در کالج پزشکی جورجیا در دانشگاه آگوستا در جورجیا گفت: در افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی، این اندام‌ها به اندازه کافی کار نمی‌کنند تا هر روز اسید کافی را از بین ببرند، در نتیجه خون اسیدی‌تر می‌شود.

خواص جوش شیرین

جوش شیرین و بیماری کلیوی

اوکانر گفت: “از نظر بالینی، کاری که ما انجام داده‌ایم این است که مکمل بی‌کربنات به این افراد می‌دهیم تا اساساً بار اسیدی را جبران کنیم و به کلیه‌ها کمک کنیم تا اسید کمتری را دفع کنند. اسیدیته بیش از حد می‌تواند باعث از دست دادن استخوان و مواد معدنی، تحلیل عضلات و چند مشکل دیگر شود.”

یک کارآزمایی کنترل تصادفی روی 153 نفر که فشار خون بالا داشتند و خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیوی در آن‌ها بالا بود، آخرین مدرکی است که این موضوع را تأیید می‌کند. طبق مطالعه‌ای که در 5 آگوست در مجله پزشکی آمریکا منتشر شد، مصرف دو دوز روزانه جوش شیرین – به شکل چهار یا پنج قرص 650 میلی‌گرمی – با کند شدن پیشرفت بیماری کلیوی در طول پنج سال مرتبط بود. این نتیجه در مقایسه با گروهی بود که فقط مراقبت پزشکی استاندارد دریافت کرده بودند. با این حال، مکمل جوش شیرین با بهبود فشار خون یا خطر بیماری قلبی عروقی مرتبط نبود.

این یافته‌ها حدود 15 مطالعه دیگر در این زمینه را تأیید کرد. اوکانر گفت: چند مورد نیز نشان‌دهنده فوایدی برای سنگ کلیه بوده است، اما چندین کارآزمایی بالینی چند مرکزی اخیر خلاف این موضوع را نشان داده‌اند و هنوز مشخص نیست که چرا.

لارجمن-روت گفت: یک مطالعه در سال 2018 بر روی موش‌ها و انسان‌ها نشان داد که جوش شیرین التهاب را کاهش می‌دهد که یک عامل خطر برای مشکلات مختلف سلامتی از جمله بیماری قلبی، افسردگی، بیماری آلزایمر و موارد دیگر است. او گفت: “با این حال، این مطالعه فقط دو هفته طول کشید، بنابراین نمی‌توانیم فرض کنیم که این درمان با گذشت زمان بی‌خطر است.”

اما لارجمن-روت گفت: یافته‌ها دلیل این است که نویسندگان مطالعه پیشنهاد کردند بیماری‌های التهابی مانند آرتروز روماتوئید ممکن است از جوش شیرین بهره‌مند شوند.

مدیریت خطر

دروشا گفت: صرف نظر از شرایط خود، همیشه با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید یک روش بهداشتی جدید برای شما مناسب است زیرا بدن هر فرد متفاوت است. لارجمن-روت گفت: اسید معده پایین‌تر می‌تواند باعث شود برخی داروها طولانی‌تر عمل کنند یا نحوه عملکرد آن‌ها را تحت تأثیر قرار دهند.

موارد منع مصرف جوش شیرین

کارشناسان گفتند: برای برخی افراد این دستورالعمل حیاتی است و مصرف مکمل جوش شیرین به هیچ وجه توصیه نمی‌شود، از جمله کودکان؛ افرادی که مشکلات قلبی عروقی، اسیدوز یا آلکالوز دارند؛ و زنان باردار.

این احتیاط تا حدودی به دلیل محتوای بالای سدیم است، زیرا 1 قاشق چایخوری حاوی بیش از 1200 میلی‌گرم است. محدودیت ایده آل مصرف روزانه سدیم انجمن قلب آمریکا برای اکثر بزرگسالان، به ویژه افرادی که فشار خون بالا دارند، 1500 میلی‌گرم در روز و حداکثر 2300 میلی‌گرم در روز است.

کارشناسان گفتند: هیچ توصیه دوز جهانی وجود ندارد. اما لارجمن-روت گفت: برای سوء هاضمه می‌توانید یک چهارم قاشق چایخوری را با یک لیوان آب مخلوط کنید. دروشا گفت: برخی افراد از یک قاشق چایخوری استفاده می‌کنند، اما بهتر است به تدریج به این مقدار برسید زیرا برخی افراد با مصرف بیش از حد دچار اسهال، گاز، حالت تهوع یا استفراغ می‌شوند. او افزود: بهتر است بعد از غذا آن را بنوشید زیرا ابتدا به اسید معده خود برای هضم غذا نیاز دارید.

مطالعات تناسب اندام معمولاً دوز را در محدوده 0.2 تا 0.5 گرم جوش شیرین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تعیین کرده‌اند – به این معنی که فردی با وزن حدود 59 کیلوگرم یا 130 پوند ممکن است حداقل از حدود یک قاشق غذاخوری جوش شیرین استفاده کند. اما لارجمن-روت گفت: در واقعیت، بسیاری از ورزشکاران نمی‌توانند این مقدار را تحمل کنند.

اوکانر گفت: برای بیماری کلیوی، دوز قرص توسط پزشکان بر اساس آزمایش خون بیمار تعیین می‌شود.

لارجمن-روت گفت: مصرف بیش از حد یا نوشیدن آب جوش شیرین در طولانی مدت “می‌تواند نتایج فاجعه‌باری داشته باشد” و افزود که مردم به دلیل اینکه بدن خود را وارد آلکالوز متابولیکی کرده‌اند، در اتاق اورژانس بستری شده‌اند، به این معنی که pH بدن بیشتر از 7.45 است. او افزود: آلکالوز می‌تواند به قلب آسیب برساند، جریان خون به مغز را کاهش دهد، باعث سردرگمی ذهنی شود و جریان اکسیژن به بافت‌های بدن را کاهش دهد.

اوکانر گفت: معده شما همچنین ممکن است شروع به ترشح بیش از حد اسید برای پیشگیری از جوش شیرین کند که فکر می‌کند می‌خواهید مصرف کنید.

مضرات جوش شیرین

چرا جوش شیرین ممکن است برای همه مناسب نباشد؟

او افزود: “به همین دلیل است که افراد مبتلا به رفلاکس اسید معمولاً داروهای مختلفی مانند مهارکننده‌های پمپ پروتون و چیزهای دیگر مصرف می‌کنند. داشتن معده اسیدی برای جلوگیری از ورود باکتری‌ها به سیستم گوارش نیز خوب است.”

دروشا گفت: برخی افراد مصرف جوش شیرین را به صبح محدود می‌کنند زیرا این نوشیدنی با خواب آن‌ها تداخل دارد که احتمالاً به دلیل سدیم است که باعث می‌شود قلب برای حرکت خون در سراسر بدن سخت‌تر کار کند و فشار خون را به طور موقت افزایش می‌دهد. این اثر توضیح می‌دهد که چرا برخی افراد که از داروهای فشار خون استفاده می‌کنند، این داروها را شب‌ها مصرف می‌کنند که منجر به کار کمتر قلب و در نتیجه خواب بهتر می‌شود.

کارشناسان گفتند: مکمل جوش شیرین تنها راه برای کاهش مشکلات سلامتی ناشی از اسید نیست. در آن مطالعه اخیر در مورد جوش شیرین، بیماری کلیوی و فشار خون، افزودن بیشتر میوه و سبزیجات به رژیم غذایی مفیدترین بود – این واقعیت را تأیید می‌کند که برای سلامتی کلی، اصول اولیه همیشه مهم‌ترین هستند.

پشه آئدس : قاتلی با نوارهای راه راه!

Shares:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *