تغییر لحن الجولانی به واسطه انتشار کلیپ مصاحبه ی اخیر او در اینترنت بسیار پربازدید بوده است. جهت بررسی تغییر مواضع الجولانی در ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که مواضع و لحن احمد الجولانی، سرکرده گروه تحریر الشام، نسبت به ایران و سیاستهای آن در طول سالها تغییرات چشمگیری داشته است. در این مقاله از سایت آگاهی بخش به بررسی تغییراتی که نشانهای از تحولات سیاسی و نظامی در منطقه و تحولات استراتژیک گروههای مخالف رژیم سوریه است، میپردازیم. در ابتدا، گروههای مخالف سوری که تحریر الشام نیز یکی از آنها است، نسبت به ایران موضعی خصمانه و ضدایرانی داشتند.
مواضع ابتدایی الجولانی نسبت به ایران
در اوایل جنگ داخلی سوریه، تحریر الشام و دیگر گروههای جهادی مخالف رژیم بشار اسد، ایران را به عنوان یکی از حامیان اصلی اسد میدیدند. ایران به عنوان یکی از متحدان مهم دمشق، علاوه بر حمایتهای نظامی، به ویژه در مقاطع بحرانی جنگ، به گروههای شبهنظامی شیعی و نیروهای نظامی سوری کمک میکرد. این حمایتها سبب شد که گروههای مخالف سوری به ویژه تحریر الشام، مواضع ضد ایرانی اتخاذ کنند. در این دوره، مواضع الجولانی نیز به وضوح ضد ایران بود، و حتی گاهی اوقات اعضای تحریر الشام اقداماتی انجام میدادند که به طور مستقیم ایران را هدف قرار میدادند.
بیشتر بخوانید: جدیدترین روایت آخرین نخست وزیر بشار اسد: فقر، فساد و بدهیهای سوریه در سال 1403
تغییر لحن الجولانی نسبت به ایران
با گذشت زمان و تغییراتی در صحنه نبرد، به ویژه در دوران بحرانی که رژیم اسد در حال شکست بود، شاهد تحولاتی در سیاستهای الجولانی و تحریر الشام بودیم. به خصوص زمانی که ایران به عنوان حامی اصلی رژیم اسد وارد عرصه شده و در کنار نیروهای روسی و ارتش سوریه برای مقابله با گروههای مخالف و به ویژه تحریر الشام تلاش میکرد، این تغییرات در مواضع الجولانی آشکار شد.
یکی از تحولات مهم زمانی بود که ایران اعلام کرد با الجولانی تماس گرفته است و به او وعده داده که امنیت اماکن مذهبی و سفارت ایران را در سوریه تأمین کند. این اقدام ایران به نوعی نشان از تمایل به کاهش تنشها و درگیر نشدن با گروههای جهادی در سوریه داشت. در همین راستا، شاهد بودیم که حتی برخی از اعضای تحریر الشام با دوربینهای خود در نزدیکی اماکن مذهبی وارد شدند، اما در عین حال بهطور غیرمستقیم به احترام به این اماکن و بدون درگیری یا خشونت از آنها عبور کردند.
تغییر مواضع الجولانی
در جدیدترین موضعگیریهای الجولانی، تغییر مواضع الجولانی نسبت به ایران بیشتر مشاهده میشود. در مصاحبهای که اخیراً منتشر شد، الجولانی به این نکته اشاره کرد که نمیتوان با کشوری بزرگ مانند ایران قطع ارتباط کرد.
بیشتر بخوانید: بیوگرافی عایشه الدبس و مسئولیت او در دولت سوریه
او گفت که در دل مردم سوریه از ایران زخمی وجود دارد، اما تأکید کرد که این زخمها میتوانند با دیپلماسی و احترام متقابل ترمیم شوند. این تغییر لحن بهویژه در مقایسه با سخنان قبلی او که ایران را به عنوان یکی از مسببان مشکلات منطقهای میدید، نشانهای از سیاستهای جدید تحریر الشام است. به گفته او، این روابط باید در قالب احترام و رعایت اصول دیپلماتیک صورت گیرد، بهویژه اگر ایران از سوریه به کشورهای دیگر حمله نکند و در منطقه هرج و مرج ایجاد نکند.
نتیجهگیری
تغییر مواضع الجولانی نسبت به ایران، بهویژه در ارتباط با نگرانیهای امنیتی و سیاسی منطقه، نشاندهنده تحولات استراتژیک در سیاستهای تحریر الشام است. بهویژه در شرایطی که وضعیت سوریه و معادلات منطقهای به سرعت تغییر میکند، الجولانی و گروههای جهادی دیگر ممکن است تصمیمات جدیدی در خصوص نحوه تعامل با ایران اتخاذ کنند. این تغییرات میتواند نتیجه مذاکرات و فشارهای دیپلماتیک بینالمللی باشد که به سمت کاهش تنشها و پیدا کردن راههای جدید برای تعامل با ایران و سایر بازیگران منطقهای سوق میدهد.
تغییر لحن الجولانی نسبت به ایران، که با لحن دیپلماتیکتری بیان شده، نشاندهنده این است که تحریر الشام در تلاش است تا از موضع خصمانه اولیه خود فاصله بگیرد و به دنبال رویکردی عملیتر برای حفظ منافع خود در سوریه باشد. این تغییرات ممکن است به تدریج به نوعی از ثبات در روابط با ایران و دیگر کشورهای منطقه منجر شود.