بر اساس قانون اساسی، منعی برای حضور زنان در مجلس خبرگان وجود ندارد، اما تاکنون سابقه نداشته که زنی برای حضور در مجلس خبرگان رهبری انتخاب یا به عنوان نامزد تایید صلاحیت شده معرفی شده باشد.

زنان در مجلس خبرگان
رد پای حضور زنان در مجلس خبرگان رهبری

منیره گرجی فرد (زاده ۱۳۰۸ در تهران) یک فعال حقوق زنان، استاد قرآن، و تنها زن عضو مجلس خبرگان قانون اساسی ایران بود. او در خانواده ای هشت نفره بزرگ شد و در سن ۱۵ سالگی با مهدی گرجی که به پیشه کفاشی اشتغال داشت، ازدواج کرد و به همین دلیل، تحصیلاتش در دوره متوسطه متوقف شد.

وی بعدها در سن ۳۵ سالگی تحصیل و تحقیق در متون اسلامی را آغاز کرد و تنها کتاب او با عنوان «نگرش قرآن به حضور زن در تاریخ انبیاء» توسط نشر سوین و در سال ۱۳۸۷ چاپ شد.

زنان در مجلس خبرگان
منیره گرجی فرد، چهره ای ماندگار در تاریخ ایران

مساله مشارکت سیاسی زنان از ابتدای انقلاب مورد توجه و مطالبه جدی جامعه به خصوص زنان در گروه‌های مختلف بوده است. فارغ از فراز و فرودهای مختلف در این زمینه در ۴ دهه گذشته بیانات اخیر رهبرانقلاب در دیدار با زنان از اقشار مختلف، فرصتی برای بازنگری در مساله حضور زنان در نهادهای تاثیرگذار سیاسی و بخش‌های مختلف حاکمیتی است.

برخی حقوقدان‌ها و فعالان سیاسی معتقدند به‌رغم نبود منع قانونی اما زنان هرگز برای عضویت در جایگاه فقهای این شورا معرفی نمی‌شوند و اگر اراده‌ای در این باره وجود دارد باید ابتدا به جایگاه حقوقدان‌های این شورا توجه شود و بر آن تمرکز کرد.

محمدتقی فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در این باره می‌گوید که حضور زنان در مجلس خبرگان رهبری هیچ منع شرعی و قانونی ندارد و زنان بسیاری در حوزه‌های علمیه در سطح مجتهد هستند و می‌توانند بر اساس قانون عضو مجلس خبرگان شوند.

منیره گرجی فرد قبل از انقلاب

پیش از انقلاب او مجلس‌های وعظ و خطابه‌ای در سال‌های ۵۶، ۵۷ و ۵۸ داشته‌است؛ مجالسی که با تأثیر از دکتر شریعتی، زنان و گاهی مردان را آماده مبارزه می‌کرد. گرجی از جمله واعظانی بود که پا به عرصه مبارزه فرهنگی گذاشت. منیره گرجی همچنین نخستین سازمان غیردولتی در حوزه تخصصی زنان را با عنوان مؤسسه مطالعات و تحقیقات زنان، تأسیس کرده‌است.

او در سال ۱۳۵۹ به عضویت مجلس خبرگان قانون اساسی انتخاب شد و به عنوان تنها زن این مجلس، نقش مهمی در تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ایفا کرد. او در این مجلس، بر حقوق زنان و جایگاه آنان در جامعه اسلامی تأکید داشت و از این طریق، به عنوان یکی از چهره های برجسته مدافع حقوق زنان در ایران شناخته شد.

پس از انقلاب

ایشان در سال۱۳۸۲ در حوزه علمیه خدیجه کبری در تهران به تدریس فقه، تفسیر، احکام و اخلاق مشغول و در مرکز تربیت معلم شهید رجایی، مدرس درس عرفان امام بودند.

اکنون

منیره گرجی فرد در حال حاضر ۹۵ سال سن دارد و به دلیل کهولت سن، فعالیت سیاسی خود را کنار گذاشته است. او در منزل شخصی خود در تهران، به تدریس تفسیر قرآن و عرفان امام مشغول است و همچنان به عنوان یکی از چهره های برجسته مدافع حقوق زنان در ایران شناخته می شود.

در سال های اخیر، او با انتشار کتاب “خاطرات منیره گرجی فرد” و برگزاری نشست های سخنرانی، به بازخوانی دوران فعالیت خود پرداخته است. او در این کتاب، خاطرات خود از دوران انقلاب اسلامی، عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی، و فعالیت های خود در حوزه حقوق زنان را به رشته تحریر درآورده است.

منیره گرجی فرد، همچنان به عنوان یک الهام بخش برای زنان ایرانی شناخته و تلاش های او برای ارتقاء جایگاه زنان در جامعه ایرانی، بی بدیل است.

فعالیت مذهبی و سیاسی

+برگزاری جلسات قرآنی و سخنرانی هایی در تهران و دیگر شهرها (از سال ۱۳۴۲)
+تأسیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات زنان (سال ۱۳۵۲)
+شرکت در راهپیمایی ها و تظاهرات علیه رژیم پهلوی (از سال ۱۳۵۶)
+نقش آفرینی در تدوین و تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران (سال ۱۳۵۹)
+عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی (سال ۱۳۵۹)
+تأکید بر حقوق زنان و جایگاه آنان در جامعه اسلامی
+برگزاری نشست های سخنرانی و انتشار کتاب های خود

برای اطلاع از آخرین قیمت دلار کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *