رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا اظهار کرد: بارور سازی ابرها برای کشوری وسیع همچون ایران اجرایی و عملی نیست. همچنین تاثیر بارورسازی ابرها بر بارندگیهای کشور و در سطح گسترده و پهنه وسیع هنوز توسط نهادهای بینالمللی تایید نشده است.
وی تاکید کرد: تحقیقات در زمینه بارور سازی مسئله جدیدی نیست.در واقع یک راه حل برای مدیریت آب می باشد. و سابقه آن به سال ۱۳۳۰ باز میگردد و محققان ایرانی در دستگاههای دولتی و پژوهشی نظیر وزارت نیرو نیز در این بازه زمانی روی این مسئله متمرکز بودهاند.
احد وظیفه عنوان کرد: برای بارورسازی ابرهایگرم از ذرات نمک و در ابرهای سرد از یدیدنقره استفاده میکنند و به این شکل تلاش میشود تا بارش زودتر یا طولانیتر بشود.
بارورسازی ابرها سابقهای طولانی دارد. برای نمونه در آمریکا از دهه ۱۹۴۰ به بعد برای بارورسازی ابرها تلاش شد. در چین نیز چنین اقداماتی را انجام میدهند. اما تاکنون در هیچ کجا بارورسازی ابرها نتوانسته است، شرایط خشکسالی را تغییر دهد.
با توجه به اینکه آب زیادی در کشاورزی استفاده میشود. باید محصولاتی را برای کشت انتخاب کرد که نیاز آبی زیادی ندارند. علاوه بر این نحوه کشت و زمان کشت را نیز میتوان تغییر داد.
باروری ابرها چگونه انجام میشود؟
هنگامیکه باروری ابرها به صورت هوایی انجام میشود، یک هواپیما یدید نقره را بارگیری میکند. موشکهای یدید نقره روی بالها و بدنه قرار میگیرند. ابتدا باید خلبان به ارتفاع معینی برسد، یعنی در جایی قرار بگیرد که دما در آنجا ایده آل است. در این لحظه موشکهای یدید نقره به ابر شلیک میشوند. یدید نقره باعث میشود که قطرات آب درون ابرها با هم منجمد شوند. دانههای کریستال برف را تشکیل دهند و در نهایت آنقدر سنگین شوند که ببارند.
البته در غیاب فرآیند انجماد، قطرات به هم نمیچسبند و به اندازهای بزرگ میشوند که به صورت باران یا برف رسوب کنند. ابر در ابتدا به صورت کامل متشکل از آب است. در نهایت، همانطور که به سمت قله کوه میرود، ممکن است ۵۰ درصد یخ یا شاید بیشتر از آن باشد. اما حتی اگر هم تا این میزان باشد، هنوز مقدار زیادی آب مایع در آنجا باقی مانده است. حتی در این شرایط هم باز، یک شانس دیگر وجود دارد تا بارندگی به اندازهای بزرگ باشد که ریزش کند.
ابرهای بارور شده تنها برای افزایش منابع آب و روانآبها مفید نیستند، بلکه اثر دیگر این بارندگیها در شستشوی ناشی از آن بارندگی است، که امکان حذف آلایندههای متعدد از جو را در یک دوره کوتاه امکانپذیر میکند.
بر اساس مصوبه هیات دولت دراواخر دوره ریاست جمهوری آقای روحانی باید سازمان هواشناسی بر اجرای طرح بارورسازی ابرها نظارت داشته باشد و مجوز این کار را صادر کند اما این مصوبه چندان عمر زیادی نداشت و پس از یک سال ابطال شد و سازمانی ذیل وزارت نیرو به وجود آمد که متولی اجرای طرح بارورسازی ابرها شد.
برای اطلاع از آخرین قیمت دلار کلیک کنید.